Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nytt lekstråk på temat natur och kreativitet har invigts i Sund
En vuxen man och kvinna står och pratar framför en hel hop med barn som står med ryggarna mot kameran.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Andreas Jansson (C) fanns på plats på Rågvägens nya lekplats den 5 juni för att inviga det nya lekstråket i Sund.

Nytt lekstråk på temat natur och kreativitet har invigts i Sund

I onsdags 5 juni invigdes det nya lekstråket i Sund med tal, fika, naturlekbingo och strålande solsken. Lekstråket sträcker sig från Rågvägens lekplats via fotbollsplanen till naturmötesplatsen på Hallbacken.

Invigningen av lekstråket genomfördes på Rågvägens lekplats med invigningstal av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Andreas Jansson (C), på plats fanns bland annat ett 70-tal barn från Sundskolans fritidshem och förgyllde dagen. Medverkade gjorde även representanter från trafik-och parkavdelningen som planerat och anlagt de nya lekytorna. Ett arbete som pågick under 2022-2023.

— Tanken med lekstråket är att det ska utgöra ett område där lek och samspel kan uppstå på en plats för att fortsätta på nästa, kanske med nya kamrater och aktiviteter, det känns väldigt roligt att vi idag får inviga det här fina lekstråket, säger Anneli Bartholdsson, landskapsarkitekt, Örnsköldsviks kommun.

Rågvägens lekpark har utformats och utrustats med den livfulla naturen som tema, baserat på en dialog med barn och boende i området. Ett tema som går igen i Hallbackens naturmötesplats där befintlig natur och terräng lyfts fram för att stimulera barnens utforskande och kreativa förmågor.

Ett av barnen som fanns på plats var Elsa 8 år som tycker att den nya lekparken på Rågvägen och naturlekplatsen på Hallbacken är bra och berättar att hon redan har hunnit leka där många gånger.

Utöver det nya lekstråket i Sund är det även på gång ny lekpark i Moliden. Ritningar, planering och förarbete är klart och nu väntar anläggningsarbetet som är planerat att dra i gång under hösten 2024.

— Vi fortsätter även arbeta på med att kontinuerligt besiktiga alla våra lekparker, nu via en extern part som sköter det arbetet. Det gör vi för att kunna erbjuda en trygg och säker lekyta för alla som vill leka i kommunens lekparker, säger Anna-Sofia Malmström, stadsträdgårdsmästare, Örnsköldsviks kommun.

Se bilder från invigningen

Vy över lekplats med grönska, lekutrustning, blå himmel och många lummiga träd omrking.

Rågvägens nya lekplats var välbesökt under invigningsdagen den 5 juni.

En kvinna i mörka glasögon ler mot kameran.

Inga Isaksson arbetar som pedagog på Sundskolan som ligger på en kort promenads avstånd från lekstråket. Hon tycker det är bra att kunna byta miljö och göra en utflykt till bland annat Rågvägens lekplats med barnen - "Vi brukar ofta göra utflykter med picknick eller grilla, så det är toppen med nya utflyktsmål i närområdet", säger Inga.

En person sitter på en stock och ser ut att prata med några barn i en skog.

Anneli Bartholdsson visar de magiska träfigurerna som trafik- och parkavdelningen har tillskapat i skogen vid fotbollsplanen i Sund.

En blombukett med svenska ängsblommor och så skymtar två fat med bullängder.

Ingen lekstråksinvigning utan ett gott fika och sommarblommor.

En träfigur som ska illustrera en gris bland blåbärsriset.

En trägris ligger och vilar sig i blåbärsriset vid Hallbackens naturmötesplats.

Två personer står bakom ett fikabord ute i det fria, ena har gula varselkläder på sig och den andra har gula varselshorts och en grå t-shirt. De båda ler mot kameran.

Mathias Bylund och Pernilla Molin tog hand om alla som var fikasugna under invigningsdagen. Till vardags arbetar de båda på driftenheten och har varit delaktiga i framtagandet av det nya lekstråket och de kreativa lösningarna på bland annat skyltar och lekutrustning.

En vägskylt i trä som visar riktningen mot olika utflyktsmål.

Om du skulle bli osäker på vilken väg du ska gå kan du alltid följa denna fina vägvisare i trä.

En stig i skogen med två barn skymtandes.

Hallbackens naturmötesplats lockar fram kreativiteten och leklusten att balansera runt och leka i naturmiljön.

Fotbollsplan med barn som springer runt och några barnfamiljer sitter vid sidan och tittar på.

För den som har mycket spring i benen passar det bra att ta sig en tur till fotbollsplanen, i anslutning finns även ett vindskydd med grillmöjligheter och bänkbord.

Publicerad: