Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn.

– Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.

Ny skidskyttevall ingår i den första etappen på den utveckling som nu sker av Skyttis friluftsområde.

Ny skidskyttevall ingår i den första etappen på den utveckling som nu sker av Skyttis friluftsområde.

Skyttis friluftsområde har som del av planerat underhåll nyligen fått ny konstgräsmatta på matcharenan för fotboll. Men en nyhet är anläggandet av ytterligare en konstgräsplan för träning och spontanspel. Där grusparkeringen idag finns har en ny B-plan anlagts.

– Vi hoppas och tror att det inte kommer att ställa till problem för parkeringssituationen då den ytan är helt outnyttjad under alla tider förutom de största arrangemangen. Vi har sett en stor efterfrågan på spontanspel och vill möta upp den, samt öka möjligheten till träningar på konstgräs, berättar Sune Westberg och utvecklar:

– Vi har uppdrag från kultur- och fritidsnämnden att ta fram en plan för hela Skyttis-området. Där inkluderas hela idrottsplatsen, spårområdet och hela området bort till cykelanläggningen Örnen Mountainbike Arena i Järved. Den planen ska levereras till kultur - och fritidsnämnden i december och vi har tittat på befintliga anläggningar och ytor samt framtida behov och önskemål i dialog med både föreningar och allmänheten.

Projektet att utveckla skidskytteverksamheten i Örnsköldsvik är nu i den första etappen av flera mot en komplett och modern evenemangsarena på Skyttis. I etapp ett finns fem miljoner kronor i kommunala medel avsatta för att komplettera Arvsfondens bidrag. Skidsamverkan Örnsköldsvik, som består av samtliga skid- och skidskytteföreningar, och Örnsköldsviks kommun planerar parallellt med etapp ett även efterföljande etapper. De omfattar ytterligare längdspår och uppförande av skidstadion i investeringar som kommer att löpa över flera år i samarbete med Skidsamverkan Örnsköldsvik.

– Längdskidåkningen, men också skidskyttet, ska vi försöka att förbättra då skidspåren idag inte är nog utmanande för att ordna tävlingar som ger FIS-poäng. Men här och nu sker mark- och miljöundersökningar för den första etappen med bland annat skidskyttevall och straffrunda som förväntas vara klar inom kort. Då är förhoppningen att det inte är några hinder för att vi ska kunna starta projekteringen, berättar Westberg och avslutar:

– Skidstadion, servicehus, ny dragning av spår och annat får vi jobba med på flera års sikt. Skid- och skidskytteföreningarna har gått samman på ett föredömligt sätt för att driva de här frågorna gemensamt. Skidskyttet var först ut och om vi ska spekulera om framtiden kanske det blir skidklubbarna som härnäst kommer att söka medel för nästa steg i utvecklingsplanen.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har g å tt samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Ö rnsk öldsvik dä r f ö retaget har r ötter sedan drygt 50 å r tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, ber ättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland d är Ö rnsk öldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har g å tt ner hos alla v å ra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsr å dgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Ö rnsk öldsvik har under flera å r varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Å rets medvetna butik 2023” för sitt h å llbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman